Overweeg je om de kruipruimte uit te diepen? Dan zal je over een heleboel dingen na moeten denken. Het uitgraven van de kruipruimte kan namelijk niet zomaar. Het is een lastige klus en – als het niet op de juiste manier wordt gedaan – kan ook nog eens de nodige risico’s met zich meebrengen. Daarom is een goede voorbereiding van essentieel belang. Weet wat er mogelijk is en waar je op moet letten bij het uitdiepen van de kruipruimte. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten.
Table of Contents
Zelf doen of laten doen?
Het is mogelijk om de kruipruimte zelf uit te graven. Besef echter wel dat dit zeer intensief is. Het is een tijdrovende klus waar veel werk in gaat zitten. Bovendien is niet elke kruipruimte even goed te bereiken. Als je dit efficiënter wilt aanpakken, doe je er dan ook goed aan om een professional in te schakelen.
Hierbij kiezen veel mensen voor een methode waarbij de bodem wordt uitgezogen met behulp van flexibele slangen. Deze zuigmethode wordt bijvoorbeeld aangeboden door Methorst Zuig- en Blaastechniek. Een groot voordeel van deze methode is dat het veel sneller is. De klus is meestal al binnen enkele uurtjes geklaard. Bovendien wordt de grond die wordt uitgegraven ook direct afgevoerd en worden er ook geen onnodige risico’s genomen.
Als je ervoor kiest om de kruipruimte zelf uit te graven, zal hierbij vrijwel altijd scherp gereedschap worden gebruikt. Besef echter goed dat hier ook belangrijke leidingen lopen. Als je deze per ongeluk raakt met gereedschap, kan dit tot grote problemen en kosten leiden. Het gebruik van zuig- en blaastechniek voorkomt dit. De slangen zullen geen onnodige schade veroorzaken.
Redenen om de kruipruimte uit te graven
Maar waarom zou je de kruipruimte dieper maken? Welke voordelen levert dit op?
Er kunnen verschillende redenen zijn om de kruipruimte uit te graven. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er isolatiemateriaal in de ruimte gelegd moet worden. Voordat men dit kan doen, moet eerst overtollige grond worden verwijderd. Daarnaast is het zelfs mogelijk om de kruipruimte voor andere zaken te gebruiken. Bijvoorbeeld door hier een kelder van te maken. Dan moet de ruimte wel dieper worden en beter bereikbaar zijn.
Sowieso is het belangrijk dat de kruipruimte beter toegankelijk is. Het komt vrijwel altijd wel een keer voor dat je hier moet zijn. Bijvoorbeeld omdat er iets gerepareerd moet worden. Dan is het wel belangrijk dat jijzelf of de klusjesmannen hier kunnen staan. Dit maakt het gemakkelijker op het moment dat onderhoud of reparaties moeten plaatsvinden.
Een andere belangrijke reden is het bestrijden van het vochtprobleem. Als de kruipruimte wordt verdiept, zijn er meer mogelijkheden tot ventilatie en drainage. Op die manier blijft er minder snel water in de ruimte staan en voorkom je dat de luchtvochtigheid in huis te hoog wordt. Hiermee verbeter je de luchtkwaliteit in huis aanzienlijk en ga je schimmelvorming tegen.