Knoflook is een lid van de Allium-familie en kan worden gekweekt uit kruidnagel. Bij het oogsten moeten de knoflookteentjes worden gepeld, zodat de knoflooksmaak en voedingsstoffen behouden blijven. Knoflook kan op een aantal manieren worden gekweekt, waaronder het kweken van kruidnagel, bloembollen of plantsets. De meest gebruikelijke manier om knoflook te kweken is door bollen te planten. In dit artikel vertellen we alles wat jij moet weten over de knoflook en het kweken van knoflook.
Geschiedenis: Knoflook bestaat al eeuwen en heeft vele toepassingen
Knoflook is een eetbare bol die al eeuwen bestaat en veel toepassingen kent. Knoflook is een lid van de uienfamilie en wordt gebruikt als smaakmaker in voedsel of als medicijn. Knoflook werd door de oude Egyptenaren en Grieken als voedsel gebruikt. Het werd ook gebruikt als medicijn om alles te behandelen, van verkoudheid tot pest. Modern onderzoek bevestigt hoe heilzaam knoflook is voor het lichaam, inclusief het vermogen om het cholesterol- en bloeddrukniveau te verlagen en tegelijkertijd infecties te bestrijden.
Rassen: Er zijn veel verschillende soorten knoflook
Knoflook (Allium sativum) is een soort in de uienfamilie, Alliaceae. Het is een bolvormende vaste plant met een korte, geschubde steel en groene bladeren. Knoflookteentjes worden gebruikt als smaakstof in voedsel en ook als medicijn. De meest voorkomende vorm van knoflook is een witte knoflook, een rode knoflook en een zwarte knoflook. Witte knoflook is de meest voorkomende knoflooksoort in de keuken. Rode knoflook heeft een sterkere smaak dan witte knoflook en wordt gebruikt in de mediterrane keuken. Zwarte knoflook heeft een pittige en zoete smaak en wordt gebruikt in de oosterse keuken.
Groeien: Knoflook kan worden gekweekt in een tuin of container
Knoflook is een geweldige aanvulling op elke tuin of container. Ze kan in bijna elk klimaat worden gekweekt en doet het goed in de volle zon of halfschaduw. Knoflook groeit het beste in goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Pas uw grond aan met compost of mest voordat u gaat planten. Zaai knoflookteentjes ongeveer 10 cm uit elkaar en 1 cm diep. Bevochtig de bovengrond en verrijk deze vervolgens één keer per maand met een uitgebalanceerde meststof. Oogst knoflook wanneer de bladeren beginnen af te sterven en de teentjes stevig zijn.
Oogsten: Knoflook kan op verschillende tijdstippen worden geoogst, afhankelijk van de variëteit
Knoflookbollen kunnen op verschillende tijdstippen worden geoogst, afhankelijk van het ras. Sommige knoflooksoorten zijn bijvoorbeeld klaar om te oogsten wanneer de bladeren geel beginnen te worden en afsterven, terwijl andere in de grond kunnen blijven totdat de bladeren volledig zijn afgestorven. De oogsttijd heeft ook invloed op de smaak van de knoflook. Eerdere oogsten hebben de neiging om een mildere smaak te hebben, terwijl latere oogsten scherper zijn. De meeste mensen oogsten het liefst knoflook wanneer ongeveer de helft van de teentjes begint open te breken. Als nog niet alle teentjes zijn opengebroken, kan de knoflook nog een paar weken in de grond blijven.
Bemesten: wat en wanneer bemesten?
Als het gaat om het bemesten van knoflook, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden. Zorg er eerst voor dat u een uitgebalanceerde meststof gebruikt die stikstof, fosfor en kalium bevat. Ten tweede, bemest vroeg in het seizoen – rond eind februari of begin maart – voordat de planten beginnen te groeien. Zorg er ten slotte voor dat je de planten regelmatig water geeft; knoflook heeft veel water nodig om grote bollen te produceren.
Gebruik: Knoflook heeft veel culinaire en medicinale toepassingen
Knoflook wordt gebruikt als smaakstof in voedsel en heeft geneeskrachtige eigenschappen om ontstekingen te voorkomen. Knoflook kan ook worden gebruikt om verkoudheid en andere luchtweginfecties te behandelen.