Wanneer moet ik snoeien?

Snoeien is het verwijderen van delen van een plant. Hiervoor zorg je ervoor dat de plant zijn energie in de andere delen kan stoppen, het zorgt er dus voor dat je plant beter en mooier gaat groeien. Alleen wanneer mag of moet ik snoeien? Wanneer snoeien nodig is, is soms lastig. Vaak is het seizoen gebonden, zo zeggen sommige ‘online-experts’ dat je in het voorjaar het beste kan snoeien, maar andere zeggen juist weer in het najaar. Doordat er veel verschillende adviezen op het internet staan, over de beste snoeitijd wordt het al snel verwarrend. Toch is het allemaal niet zo moeilijk. Het hangt er alleen vanaf waarom je wilt snoeien en wat je wilt snoeien. Of het nu gaat om bomen of struiken snoeien, wat is het doel dat je voor je ogen hebt?

De hoofdregels van snoeien

Hoofdregels klinkt drastisch, maar is zeker niet onnodig. Zo zijn er een aantal dingen waar naar je moet kijken, als je twijfelt of je wel of niet moet snoeien. Het gaat over verschillende dingen, van plant naar snoei gereedschap. Gewoon wat standaard basisregels waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen is gereedschap dus heel belangrijk en dan vooral scherp gereedschap. Aan een bot mes heb je niks, en dat geldt ook voor snoei gereedschap. Daarnaast zorgt bijvoorbeeld een botte snoeischaar voor regels rond de snoei wond, dit maakt de plant kwetsbaar. Waardoor kans op schimmels eerder aanwezig is. Ook kan je niet zomaar de schaar in de heg zetten. Kijk voordat je begint naar de structuur van de plant en bepaal aan de hand van de structuur welke takken weg moeten. Zo blijft de plant mooi intact. Daarnaast is het belangrijk dat je kijkt waar je snoeit. Knip oude takken van heesters zo diep mogelijke terug. Je snoeit je plant om oude takken weg te halen, zodat de jonge takken meer groeiruimte en voeding krijgen. Zorg er dan dus ook voor dat je de oude takken die de groeiruimte van de jonge takken belemmeren weg haalt. Daar gaat het tenminste om. En als laatste voor de basisregels: Snoei nooit tijdens vorst.

Snoeien voor de jaarwisseling

Nu de basisregels zijn uitgelegd, gaat het om het seizoenswerk. Iedere plant kan tegen ander weer, dat geldt ook met snoeien. Niet iedere plant is namelijk hetzelfde, en heeft ook niet altijd dezelfde verzorging nodig. Daarom verschilt het per plant, en moet je dus wel weten wanneer jouw plant klaar is om gesnoeid te worden. Zo is het bij de volgende planten noodzakelijk om te snoeien voor de jaarwisseling. Bij de berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif. De reden daarvoor is, omdat de sapstroom al vroeg op gang gaat. Snoei je de bovenstaande planten niet voor de jaarwisseling, dan gaan de snoei wonden bloeden en dat is heel schadelijk voor je plant. Deze plant soorten kunnen ook worden gesnoeid wanneer er nog bladeren aan de bomen zitten, je kan er dus maar beter op tijd mee zijn.

Snoeien in het winterseizoen

In de winter is de structuur van bladverliezende bomen en heesters goed te zien. Als oude struik met een lelijke vorm een keer flink teruggesnoeid moet worden, dan knapt die hier alleen maar van op. Als er bij bepaalde bomen of dus de heesters geen redden meer aan is, en de takken structuur echt verschrikkelijk is. Kan je altijd hem nog tot de grond snoeien en opnieuw beginnen. Het nadeel daaraan is wel dat je bij de volgende lente niet direct weer bloemen hebt, het kost wat tijd om hem weer te laten bloeien. In de winter snoeien is dus een uitstekend idee, omdat de planten in een soort winterslaap zijn. Wel is de gezondheid van je plant iets wat je voorop moet stellen, ook als ze in hun winterslaap zijn. Zo is moet je alleen de dode en beschadigde takken wegknippen, ook al is dat soms lastig te zien zonder bladeren.

Snoeien in het voorjaar

Alleen heesters die na juni bloeien worden in het voorjaar, en dus na de vorst gesnoeid. Andere planten zoals vlinderstruiken, rozen en lavendel behoren tot de najaar bloeiers. Tijdens de strenge winters is het mogelijk dat takken van deze heesters invriezen. Als je ze dan snoeit voor de winter, is er een grote kans dat de takken invriezen en beschadigd raken. Dit is heel schadelijk voor de groei van de plant, en dus zeker geen aanrader.

Snoeien na de bloei

Heesters die in het voorjaar bloeien, worden na de bloei gesnoeid. De jasmijn die in juni bloedt, is hier het laatste van. Als deze voorjaarsbloeiers in het najaar of winter worden gesnoeid, dan is dat niet best voor de plant. Er zullen het voorjaar daarna geen bloemen aankomen, omdat de knoppen eraf zijn geknipt. Kom je toch achteraf in de herfst erachter dat de struik die in het voorjaar gesnoeid is er slordig uitziet. Dan kan je er best nog wel een aantal takken af knippen. Je moet alleen opletten dat je dus niet de knoppen eraf knipt.

Het snoeien van hagen

Het snoeien van hagen is vaak ook nodig, je wilt een bepaalde vorm aan houden en je wilt natuurlijk dat het er netjes uitziet. Meestal hebben deze heesters en hagen maar één snoei beurt per jaar nodig. Voor degene die het geen probleem vinden om het vaker te snoeien, dan is dat geen probleem. Je kan hem ook vaker snoeien, de voorkeur van de plant gaat uit om te snoeien vanaf mei tot september. Haagplanten zoals taxus, buxus, hulst en liguster hebben slapende knoppen, deze moet je dus niet te diep knippen. Zorg ervoor dat de bloembollen intact blijven. Anders gaan ze er kaal uitzien, coniferen hebben dit probleem echter niet. Die zou je dus wel dieper kunnen inknippen.