Heb jij in rozen in de tuin en wil je jouw rozen snoeien? Dan ben je hier aan t juiste adres want rozen in de tuin moeten regelmatig worden gesnoeid, anders worden ze dik, geven ze weinig bloemen en sterven ze uiteindelijk af als ze oud zijn. In de tuin vind je verschillende soorten rozen die allemaal op een andere manier gesnoeid moeten worden. Zo vindt u bijvoorbeeld struikrozen of klimrozen. Ze kweken als bodembedekker is ook mogelijk, maar ze worden meestal geclassificeerd als struiken of klimmers. Veel lees plezier en succes met het rozen snoeien.
Wanneer rozen snoeien?
Wil je rozen snoeien dan doe je dit in de maand maart. Rozen kunnen ook later worden gesnoeid, maar hun bloeiseizoen begint dan te slippen. Het is niet aan te raden uw rozen in een vroeg stadium te snoeien. Dit maakt de roos gevoeliger voor ziekten zoals zwarte sterdauw en echte meeldauw. Jonge scheuten kunnen ook bevriezen en afsterven tijdens een koude nacht. Praktisch gezien moet je die rozen zo snel mogelijk snoeien, omdat de scheuten weg zijn als het weer niet snel verandert. Begin dus vroeg in maart het het rozen snoeien zodat je geen last krijgt van al deze narigheid, maar gewoon prachtige rozen in je tuin krijgt.
Zo moet je rozen snoeien
Wil je rozen snoeien dan is het belangrijk om je te kleden voor de gelegenheid. Draag kleding die niet tussen de doornen blijft zitten, zoals een zacht zeiljack. Goede handschoenen zijn ook handig. Gebruik bij het rozen snoeien altijd een scherpe snoeischaar op je rozen; deze zorgen ervoor dat ze er verzorgd en verzorgd uitzien! De gladde sneden die bij het snoeien van rozen worden gemaakt, maken het moeilijk voor ziekten en plagen om binnen te dringen.

Struikrozen snoeien
Wilt u uw rozen snoeien? Snijd ze zoals je elke andere struik zou doen. Rozen zijn er in verschillende soorten en maten, maar kunnen allemaal worden gesnoeid. Snoei de takken tot een lengte van vijf tot tien cm. Snoei struiken terug zodat ze niet te dicht bij elkaar groeien. Kort ze uiteraard vooral in door ze aan de onderkant af te knippen. Mogelijk moet u ook kleinere struiken terugsnoeien die te hoog worden in de buurt van grotere. Zorg ervoor dat u leest hoe u dit het beste kunt doen, soms zijn verschillende methoden geschikt voor specifieke omstandigheden.
Stamrozen snoeien
Een standaardroos wordt gemaakt door takken af te knippen tot een hoogte van 10 cm van de grond. Verwijder alles behalve een centimeter ‘boven het oog’ – daar wijzen de bladknoppen naar buiten.
De tak moet dan mooi naar buiten groeien. Het centrum van een standaard meerderheid moet open blijven om lucht en licht binnen te laten. Snijd alle takken weg die in het hart zitten en te veel naar binnen groeien. Als alle takken en bladeren zijn weggesnoeid, blijft dit over: een stam. Om het nog sterker te maken, combineer je mest en compost in de grond rond de stam.
Klimrozen snoeien
Snoei de kleinere zijtakken van een klimroos die op de dikkere delen van de plant groeien af. Ze moeten ongeveer 1-2 cm per jaar worden gesnoeid. Snoei oude, dode takken af en vervang ze door nieuwe, gezonde groei.
Bij het aanplanten van klimrozen de eerste 2-3 jaar de plant niet snoeien om voldoende tijd te geven om een sterk wortelstelsel te ontwikkelen. Zolang je dit doet, zul je merken dat de dikke takken pas na deze tijd aan de plant groeien. Lees voor meer informatie ons artikel over het snoeien van klimrozen.
Ramblerrozen snoeien
Ramblerrozen zijn vrij bijzonder, deze hoef je namelijk niet te snoeien. Het fijne van deze rozensoort is dat je ze gewoon kunt laten groeien.
Treurrozen snoeien
Deze rozensoorten hebben niet veel onderhoud nodig – knip alleen de oude, grijze takken af.
Bodembedekkers snoeien
Het snoeien van bodembedekkende rozen betekent het behoud van de lange stelen en het knippen van de kortere. Bemest ze ook. Zijn de jouwe in een pot – zorg ervoor dat je die ook bemest.
Lees ook onze andere artikel over bijvoorbeeld het snoeien van druiven, sering, framboos of het planten van bamboe!